Opetusfilosofiani pohja muodostuu humanistiseen näkemykseen oppimisesta ja ihmiskäsityksestä. Humanistisessa näkemyksessä oppiminen perustuu opettajan ja oppijan vuorovaikutukseen, kuunteluun, keskusteluun, opiskelijan omiin kokemuksiin. Haluan nähdä opiskelijan tavoitteellisena ja ainutkertaisena yksilönä, jolla on tahto kehittyä ihmisenä ja yksilönä. Opiskelija tahtoo itse kehittää itseään ja hallitsemaan omaa elämäänsä. Opiskelijaa kannustetaan ottamaan vastuuta omasta oppimisesta.
Olen tiivistänyt oman opetusfilosofiani opettajuuden monihaaraiseksi puuksi. Sen juuret muodostuvat minusta ja käsityksestäni minusta opettajana. Minä ruokin omalla ammatillisella kasvulla lehtiä, jotka antavat taas juurille voimaa kasvaa ja minä kehityn ja kasvan opettajana. Mikään tästä kasvusta ja kehityksestä ei tapahdu ilman minun omaa motivaatiota ja halua kasvaa, kehittyä ja oppia tällä matkalla. Puussa on myös jo aiemmin mainitsemiani talletuskippoja joihin voin tallettaa aina uutta oppimaani.
Opettajuuteni monihaaraisen puun pääoksat ovat:
Mahdollistaja:
Opettajana minä annan opiskelijoille eväät oppimiseen. Tarjoilen heille opetussuunnitelman mukaiset tiedot. Roolini on olla oppimisen mahdollistaja. Kun minä annan heille tarvittavat tiedot, he kantavat itse vastuun omasta oppimisesta. Se vaatii myös motivaation, jota ilman kukaan ei voi oppia.
Tavoitteet ja sisältö:
Opetussuunnitelma määrittää kurssin oppimistavoitteet ja määrittää myös sisällön aika tarkkaan. Opettajalla on kuitenkin mahdollista keskittyä kurssin sisällössä itse tärkeimmiksi näkemiinsä asioihin, kunhan opiskelijoille luodaan mahdolliseksi saavuttaa oppimistavoitteet, mitkä kurssille on asetettu. Mielestäni myös opiskelijoita voidaan kuunnella tavoitteita ja sisältöä mietittäessä.
Oppijan tarpeet:
Opetuksessa pyritään huomioimaan oppijan tarpeet. Opiskelijat pitäisi huomioida yksilöinä. Koska opiskelijat ovat yksilöitä, tarvitaan monta tapaa oppia ja opettaa.
Oppijan kokemukset:
Opetuksessa on hyvä hyödyntää opiskelijoiden kokemuksia. Kyselemällä opiskelijat rohkaistuvat kertomaan omista aiheeseen liittyviä kokemuksia.
Vuorovaikutus:
Opetuksen tulee olla dialogista. Tämän päivän opetusta ei ole se, että opiskelijat kuuntelevat ja opettaja luennoi. Opetuksesta saadaan sisällöltään monipuolisempaa, kun opetuksessa on avoin ja keskusteleva, vuorovaikutteinen ilmapiiri.
Oppijan kasvu:
Mahdollistajana opettajan on pystyttävä tarjoamaan opiskelijoille sellaista opetusta, joka mahdollistaa myös oppijan kasvun kohti oppijan omaa ammatillista kasvua. Mahdollistaja tarjoaa eväät siihen, että opiskelijasta tulee oman alansa asiantuntija, joka on itseohjautuva.
Tiimiopettajauus:
Tiimiopettajuus on yksi polku mahdollistajan rooliin, omaan ammatilliseen kasvuun ja kehitykseen. Sekä noviisiopettaja että kokenut opettaja voivat saada toisiltaan oppia erilaisista opetusmenetelmistä ja myös substanssiosaamista voidaan paikata tällä. Tässä käytetään hyväksi toisen asiantuntijuutta molemmin puolin. Tässä tulee nimenomaan pohtia sitä, mitä aloittelijalla on annettavana kokeneelle opettajalle ja mitä kokeneella on annettavana aloittelevalle opettajalle.
Vastaa