Alle olen listannut ajatuksia joita minulle heräsi havainnoinneistani, havainnointi ohjeiden pohjalta.
Havainnointi 27.9.2016, TAY
Kehityspsykologia, avoin yliopisto
Opettaja: Elina Vierikko
Kesto: 3 h
Oppimisympäristö ja oppitunti
Opetustila on toimiva luennon tyypin huomioon ottaen.
Tila on Linnassa sijaitseva suurehko luentosali. Opettajalla on luennolla käytössä handsfree mikki,
joka on hyvä, koska se mahdollistaa käsien käytön opetuksen tukena (elekieli) ja varmistaa
opetuksen/ääneen kuuluvuuden koko opetustilassa.
Opiskelijoita on luennolla fyysisesti paikalla arviolta n. 70 henkilöä. Luennot myös videoidaan ja
Suurin osa seuraa luennot moodle tallenteiden kautta. Luento ajoitettu iltaan klo 16.30-19.30, joka tuo oman haasteensa vireystilan ylläpidolle opiskelijoilla, että opettajalla.
Opettaja käyttää materiaalina opetuksessaan powerpoint dioja, jotka ovat informatiivisia ja niihin on tiivistetty luennon pääpointit. Opettaja itse avaa diojen sisällön omin sanoin ja laajemmin diojen käsittelyn yhteydessä. Dioissa on käytetty vain muutamaa kuvaa.
Vuorovaikutus opetuksessa, aktiivisuus ja osallisuus
Vuorovaikutus on kokonaisuutena melko yksipuoleista. Opettaja luennoi suurimman osan luennosta monologimaisesti, mutta antaa mahdollisuuden kysymyksille ja luo mielestäni matalan kynnyksen kysymysten esittämiselle. Opettaja reagoi opiskelijoiden kysymyksiin ja kommentteihin mielestäni kannustavasti ja rakentavasti, sekä kommentoi aina vuorovaikutteisesti opiskelijoiden puheenvuoroja. Muutaman kerran opettaja otti kommentoivalta/kysyvältä opiskelijalta mikin melko hätäisesti takaisin, ja opiskelijalle olisi voinut antaa hiukan enemmän aikaa ja mahdollisuuden jatkaa pienen “hengähdystauon” jälkeen.
Vuorovaikutukselle on pyritty luomaan hyvät puitteet mm. siten, että oppilaille tarjotaan perinteistä mikkiä käytettäväksi kysymysten ja kommenttien esittämisen yhteydessä, jotta varmistettaisiin äänen kuuluvuus kaikille kuuntelijoille, myös videoinnin kautta luentoa seuraaville.
Opettajalla oli hyvä katsekontakti opiskelijoihin sekä selkeä ja rauhallinen elekieli. Elekieli ilmeni lähinnä käsien liikkeissä ja pienessä kävellen liikkumisesta luokan edessä.
Ilmapiiri luennolla oli mielestäni positiivinen ja massaluennoksi kysymyksiä esitettiin kohtalaisen aktiivisesti. Opiskelijat vaikuttavat motivoituneilta, osallistujat eivät supisseet tai vilkuilleet huomattavasti puhelimiaan. Osallistuminen ilmeni kysymysten, kommenttien, muistiinpanojen kirjoittamisen sekä aktiiviselta näyttäneen kuuntelun kautta
Tiedonlähteet
Tiedonlähteinä opettaja käytti opetuksessa tieteellisiä teoksia sekä erilaisia tutkimuksia ja kehityspsykologisia teorioita. Tiedonlähteitä oli mielestäni käytetty melko monipuolisesti.
Työskentelytavat
Pääsääntöisesti opiskelijat kuuntelevat tunnin aikana, mutta on mahdollisuus kysymyksille sekä kommenteille.
Opiskelijat tekevät tunnin aikana myös yhden pari tehtävän jossa tulee muutaman minuutin ajan pohtia vieruskaverin kanssa opettajan antamaa kysymystä sekä sen jälkeen on mahdollisuus tuoda esille parin kanssa esiin tulleita pohdintoja.
Opettaja antaa myös yhden selkeän tärpin luennolla tulevaa kirjatenttiä varten.
Luento oli jaksotettu hyvin: 1. luennointi 1h 20 min jonka aikana yksi pari tehtävä sen läpikäynti sekä muutamia spontaaneja kommentteja ja kysymyksiä. 2. 15 min tauko 3. Luennointi 1h 20 min, jonka aikana melko aktiivista spontaania kommentointia ja kysymysten esitystä.
Opettaja eteni luennon aihepiireissä johdonmukaisesti ja alusti oppilaille luennon aluksi mitkä ovat illan luennon teemat ja missä järjestyksessä niitä käsitellään.
Opettaja eteni opetuksessaan rauhallisesti ja piti sopivia “taukoja” opetuksessa.
Opettaja pyrki herättämään kiinnostusta tutkimusten avulla (konkreettiset esimerkit esim. PISA tutkimuksesta). Oletus avoimen yliopiston luennolla kuitenkin on, että kaikki ovat aiheesta ja opetuksesta kiinnostuneita, koska osallistuminen on vapaaehtoista ja pääsääntöisesti myös maksullista.
Mitä kysymyksiä sinulle itsellesi heräsi?
Olisiko opetuksesta voinut pyrkiä tekemään vielä vuorovaikutteisempaa ja osallistavampaa jollain tavalla onnistuneesti?
Miten itse toimisit vastaavassa tilanteessa, jonka havainnoinnissa totesit?
Vaikea sanoa, koska kokemusta massaluentojen pitämisestä ei ole. Pyrkisin ehkä antamaan enemmän keskustelutehtäviä ja piristäisin dioja jollain tapaa.
Sanna Karayilan havainnointi
TAKK, Päivi Keskinen.
31.1.
3 h
Aihe: työelämä
Tila: takk teorialuokka, perus luokkatila, hieman hämärä.
Miten opettaja hyödyntää erilaisia ympäristöjä opetuksessaan?
Käyttää valkotaulua, screeniä (powerpoint), fläppitaulua sekä tietokonetta. hyödyntää myös luokkatilaa fyysisesti (teettää harjoituksia oppilailla niin, että tulee liikettä ja siirtymisiä luokan sisällä. dioissa melko paljon tekstiä
Kuvaile opettajan ja oppijan vuorovaikutuksen luonnetta ja laatua?
Vuorovaikutus on rauhallista, ohjeistaa pääosin selkeästi, pohtii hiukan ääneen asioita (onko hyvä?), pyrkii luomaan dialogia ja vastavuoroisuutta oppimistilanteeseen. Ryhmiin/pareiksi jako tilanteet hieman sekavia/epäselviä.
Millaiselta opiskeluilmapiiri vaikuttaa?
Melko motivoitunut suurimmaksi osin. jokunen oppilas kuiskuttelee, näpyttää puhelinta, mutta pääasiassa hyvä seuraaminen opetuksessa. Ehkä hieman ujoja osallistumaan harjoituksiin?
Minkälaista palautetta opettaja antaa oppijoille? Miten opettaja antaa palautetta?
Kannustaa ja rohkaisee kommentoimaan ja kysymään. Kysyy kokoajan onko kysyttävää ja ymmärtääkö kaikki käsiteltävän asian.
Millaisia tiedonlähteitä opettaja käyttää?
Tutkimukset, käytännön esimerkit, tietosivut, yritysten infot, lehtimateriaali/artikkelit.
Mitä opiskelijat tekevät tunnin aikana? Mitä opettaja tekee?
Keskustelu, muistiinpanot sekä oppilaat että opettaja, kuuntelu vastavuoroisesti, yhteistä työskentelyä. Opettaja osallistuu myös itse harjoituksiin. Oppilaat tekevät myös pari harjoituksen jossa ainakin on hyvä puheensorina. Tosin osa olisi ehkä kaivannut lisäohjeistusta tehtävän aikana, eikä saanut koska opettaja teki itse harjoitusta yhden oppilaan kanssa.
Miten paljon on yksin/pienryhmässä/koko ryhmässä työskentelyä?
Koko ryhmässä työskentelyä, learningcafe harjoitus sekä pariharjoitus.
Millaisena opiskelijan aktiivisuus ja osallisuus näyttäytyy?
Kommentoi, osallistuu keskusteluun, tekee muistiinpanoja. Kaikki osallistui pari harjoitukseen, osa aktiivisemmin osa passiivisemmin. Kaikki osallistua myös learning cafe harjoitukseen.
Millaiselta opiskelijoiden motivoituminen näyttää?
Vaihtelevaa, melko vaikea sanoa lyhyen havainnoinnin perusteella.
Miten opettaja pyrkii herättämään opiskelijoiden kiinnostuksen?
Kyselee, osallistaa, ottaa esimerkkejä oppilaiden kokemuksista/mielipiteistä. Pyrkii pitämään kiinnostusta myös yllä vaihtelevilla dioilla.
Mitä kysymyksiä sinulle itsellesi heräsi?
Olisiko kieli ja tapa esittää asiat pitänyt esittää vielä yksinkertaisemmin tai pienemmissä pätkissä? Oliko hyvä, että opettaja meni mukaan harjoitukseen, koska osa pareista lopetti harjoituksen etuajassa, oli hiljaa=selvästi hieman hukassa mitä pitäisi tehdä?
Miten itse toimisit vastaavassa tilanteessa, jonka havainnoinnissa totesit?
Pyrkisin toimimaan sen mukaan miten luokka reagoi. muutan suunnitelman ryhmän tason mukaan. Olisin lisännyt ilman paria jääneen henkilön johonkin ryhmään kolmanneksi ja itse kiertänyt luokassa avustamassa harjoituksen toteutuksessa.
27.10.2016
TAY, KASP3
Marja Koskela, opetusharjoittelija (vastaava opettaja Päivi Kupila) 3 h
Millainen oppimisympäristö eri ulottuvuuksiltaan on?
Ympäristö on tyypillinen luokkatila. Puitteet on siis ok luennon luonne huomioon ottaen. Opiskelijoita on n. 25 hlö. Opettaja esiintyy rauhallisesti ja ääni on kuuluva.
Miten opettaja hyödyntää erilaisia ympäristöjä opetuksessaan?
Opettaja käyttää Powerpoint dioja. Mukana muutama kuva dia. Diat ovat tiiviitä ja informatiivisia. Opettaja käyttää myös kuvakortteja ryhmäytymisen apuna.
Kuvaile opettajan ja oppijan vuorovaikutuksen luonnetta ja laatua?
Vuorovaikutus on hyvin vastavuoroista ja keskustelevaa. Vuorovaikutus on myös aktiivista ja melko laadukasta.
Millaiselta opiskeluilmapiiri vaikuttaa?
Ilmapiiri on positiivinen ja aktiivinen. Opiskelijat keskustelevat ja kommentoivat innokkaasti. Kaikki hyvin mukana tunnin kulussa. Muutama opiskelija vaikuttaa “erityisen” aktiiviselta ja innokkaalta tuomaan omia ajatuksia ja mielipiteitä julki. Opettaja ei toimi auktoritatiivisesti vaan on opiskelijan tasolla vahvasti. Opiskelijat ovat motivoituneita oppimaan ja osallistumaan.
Minkälaista palautetta opettaja antaa oppijoille? Miten opettaja antaa palautetta?
Opettaja antaa positiivista palautetta. Myötäilee opiskelijoiden oivalluksia ja ajatuksia paljon. Kommentoi omien ajatuksien kautta opiskelijoiden kysymyksiä ja kommentteja.
Antavatko opiskelijat palautetta? Kannustus? Rohkaisu?
Opiskelijat antavat aktiivisesti palautetta ja ilmapiiri on kannustava. Opiskelijat ovat rohkeasti mukana ja opettaja kannustaa aktiivisesti kommentoimaan ja osallistumaan.
Millaisia tiedonlähteitä opettaja käyttää?
Tutkimukset, oppikirjat ja artikkelit.
Mitä opiskelijat tekevät tunnin aikana? Mitä opettaja tekee?
Opettaja alustaa aihepiireihin (diojen ja kysymysten kautta) sitten oppilaat keskustelevat niistä. Opettaja kysyy oppilailta paljon kommentteja ja kysymyksiä. Tunnin lopussa opettaja teettää hyvän aktivoivan ryhmiin jako harjoituksen, mutta se joudutaan toteuttamaan pienessä kiireessä.
Miten paljon on yksin/pienryhmässä/koko ryhmässä työskentelyä?
Iso osa tunnista on koko ryhmässä keskustelua. Myös porina tuokioita pidetään pöytäryhmittäin (3-4 hlö), jonka jälkeen ryhmien ajatuksia käydään läpi yhteisesti.
Miten opettaja pyrkii herättämään opiskelijoiden kiinnostuksen?
Kuvien, kysymysten, alustusten ja rohkaisun kautta.
Kuvaile luokassa tapahtuvaa oppimista?
Opiskelijat saavat oivalluksia yhteisen keskustelun kautta.
Mitä kysymyksiä sinulle itsellesi heräsi?
Olisiko opettaja voinut hanakammin palauttaa keskusteluja opetuksen aiheeseen? (keskustelu lähti välillä rönsyilemään). Opettajasta huomasi että hän ei ollut kokenut/oli hieman epävarma. Opettaja antoi havainnoitsijan “sekoittaa” opetustilannetta liikaa/liian pitkän ajan, kommentoimalla epäolennaiseen asiaan. (Harjoittelun ohjaava opettaja joutui puuttumaan tilanteeseen).
Miten itse toimisit vastaavassa tilanteessa, jonka havainnoinnissa totesit?
Toivon, että olisin rohkaistunut katkaisemaan havainnoitsijan nopeasti, koska ei ole osa opiskelija ryhmää ja kommentoi epäolennaista asiaa pitkästi. Myös keskustelujen raamit olisin yrittänyt pitää “tiukempana”.
Tredu 7.11
SOTE-Majava
Johanna Haanpää
4 h, lähihoitaja opintojakso
Millainen oppimisympäristö eri ulottuvuuksiltaan on?
Opetustila on Anatomian luokka, vaikka opetus ei liity anatomiaan. Eli opetustila ei ole ideaali. Luokka on muutoinkin melko iso opiskelija määrään nähden (tilaa 35-40 hlö ryhmälle, mutta paikalla vain 11 hlö). Oppilaat ovat jakautuneet ympäri luokkaa (ei tule kovin yhteisöllinen fiilis). Muutoin luokka on perinteinen (pulpetit jne.)
Miten opettaja hyödyntää erilaisia ympäristöjä opetuksessaan?
Opettaja käyttää taulua (piirtää ja kirjoittaa taululle). Vuorovaikutus on iso osa opetusta. Opettaja käyttää opetuksessa myös powerpoint dioja.
Kuvaile opettajan ja oppijan vuorovaikutuksen luonnetta ja laatua?
Vuorovaikutus on aktiivisten oppilaiden kanssa erittäin vastavuoroista ja dialogista. Mutta passiivisten oppilaiden kanssa melko vähäistä. Välillä opettaja patistaa myös passiivisia opiskelijoita osallistumaan (pyytää kommentteja tai kysymyksiä).
Millaiselta opiskeluilmapiiri vaikuttaa?
Ilmapiiri on suhteellisen hyvä. Rauhallinen ja melko positiivinen. Myös opetuksen tahti on hyvin rauhallinen (voi johtua myös osin siitä, että opiskelijat ovat maahanmuuttajia ja Suomen kieli (opetuskieli) ei ole heidän äidinkieli.
Minkälaista palautetta opettaja antaa oppijoille? Miten opettaja antaa palautetta?
Antaa välitöntä palautetta jos opiskelijat vilkuilevat pitkään puhelinta tai naureskelevat tms.
Antavatko opiskelijat palautetta? Kannustus? Rohkaisu?
Opiskelijat antavat kommentteja omista kulttuureistaan ja elämänkokemuksistaan. Opiskelijat rohkaisevat myös toisiaan tunnin aikana osallistumaan.
Mitä opiskelijat tekevät tunnin aikana? Mitä opettaja tekee?
Opettaja kertoo aiheesta ja kyselee opiskelijoilta jatkuvasti kysymyksiä, ja tarkistaa onko oppilaat ymmärtäneet mistä puhuttu. Opiskelijat kuuntelevat ja kommentoivat, tekevät muistiinpanoja (kun opettaja niin pyytää).
Miten paljon on yksin/pienryhmässä/koko ryhmässä työskentelyä?
Yhteistä kommentointia ja kysymyksiä vapaasti läpi tunnin.
Millaisena opiskelijan aktiivisuus ja osallisuus näyttäytyy?
Kysymyksinä ja kommentteina.
Millaiselta opiskelijoiden motivoituminen näyttää?
Vaihtelevalta. Osa erittäin kiinnostuneen ja motivoituneen oloisia. Osa tuntuu olevan paikalla vain “pakon” takia (puhelin kädessä ison osan tunnista, supinaa kaverille)
Miten opettaja pyrkii herättämään opiskelijoiden kiinnostuksen?
Kysymyksillä, ja esimerkeillä.
Kuvaile luokassa tapahtuvaa oppimista?
Oppiminen moninaista, osa oppii selvästi paljon ja saa oivalluksen tunteita. Osan oppimisesta ei pysty havainnoinnin avulla päättelemään juuri mitään.
Mitä kysymyksiä sinulle itsellesi heräsi?
Miksi opettaja ei puuttunut kännykän näpyttelyyn tunnilla?
Miten itse toimisit vastaavassa tilanteessa, jonka havainnoinnissa totesit?
Olisin puuttunut kännykän käyttöön ehkä huomauttamalla asiasta.
TAKK
25.10.2016
Marjo Skaffari
Lähihoitaja koulutus (lapset ja nuoret)
3h
Opiskelijat reflektoivat jo tunnin aikana oppimaansa ja oivalluksiaan aihepiiristä/opittavasta asiasta.He olivat kiinnostuneita ja sitoutuneen oloisia. Opiskelumotivaatio vaikutti olevan korkealla koko ryhmällä.
Opettajan antamat keskustelutehtävät sopivat ryhmälle hyvin, koska kaikki olivat aktiivisia ja rohkeita kommentoimaan sekä keskustelemaan.
Opiskelijat ymmärsivät mikä oli oppitunnin aihepiiri mutta välillä opetuksessa poikettiin sivuraiteille oppilaiden toimesta, opettaja palautti kuitenkin keskustelun suhteellisen nopeasti aiheeseen.
Opiskelijat tuntuivat olevan tyytyväisiä oppimissaavutuksiinsa tunnin aikana.
Tunnille opiskelijoiden tarkkaavaisuus oli hyvä lähes koko ajan.
Opetettava asia oli sopivan konkreettista ja käytännönläheistä, mutta aihe niin kiinnostava että keskustelua ehkä tuli välillä liikaakin.
Opetus olisi voinut olla ehkä jopa hieman strukturoidumpaa?
Ajankäyttö opetuksessa oli melko hyvää, välillä tuntui, että aiheiden käsittelyt venyivät juurikin suuren aktiivisuuden ja keskustelun määrän takia.
JHL RY
26.10.2016, 3h
Työsuojelun ja yhteistoiminnan ajankohtaispäivät
Koulutuksen kokonaiskesto 26-27.10.2016
Cumulus hotellin konferenssi-tila
Millainen oppimisympäristö eri ulottuvuuksiltaan on?
Oppimisympäristö on toimiva. Osallistujia n. 40 hlö. Tila on melko perinteisen luokkamallin mukaan järjestetty, luokkamuoto on pulpetti malli. Järjestys on ehkä hiukan ahdas, (istutaan kovin lähekkäin), valaistus ja ilma tilassa ok.
Miten opettajat hyödyntää erilaisia ympäristöjä opetuksessaan?
Word “diat”, monipuoliset powerpoint diat joissa myös paljon kuvia/ vaihtelevuutta jäsennys tavassa sekä käytetyissä väreissä. Dioissa kuitenkin välillä tekstiä liikaa.
Opettaja avaa diojen sisällön itse kattavasti, joten tekstiä niissä olisi voinut olla vähemmän, koska nyt opiskelijoilla meni selvästi aikaa ensin lukemiseen ja sitten vasta pääsi kuuntelemaan tai sitten vastaavasti tuli luettua osa diasta ja kuunneltua osa dian avaamisesta, -> jää sekavaksi/hajanaiseksi.
Diat kuitenkin ihailtavan monipuolisia, erilaisia kaavioita, kuvia, värejä, kuvioita, ns. ärsykkeitä jottei “turruttaisi” aina toistuvaan ulkoasuun dioissa.
Kuvaile opettajan ja oppijan vuorovaikutuksen luonnetta ja laatua?
Koulutuksen vastuuhenkilö avasi päivän kertomalla koulutuksen sisällöstä ja aikataulusta. Käytiin myös esittelykierros, joka oli hyvä koska osallistujat eivät ennestään tunteneet toisiaan.
Vuorovaikutus oli kokonaisuutena melko yksipuoleista. Opettaja luennoi suurimman osan luennosta monologimaisesti, tosin antaa mahdollisuuden kysymyksille ja luo mielestäni matalan kynnyksen kysymysten esittämiselle. Opettaja reagoi opiskelijoiden kysymyksiin ja kommentteihin mielestäni kannustavasti ja rakentavasti, sekä kommentoi aina opiskelijoiden puheenvuoroja.
Opettajalla oli hyvä katsekontakti opiskelijoihin sekä selkeä elekieli.
Millaiselta opiskeluilmapiiri vaikuttaa?
Suhteellisen motivoituneelta, mutta supina jota esiintyi koulutuksen aikana sai pohtimaan oliko aihe vain niin kiinnostava, että siitä kommentoitiin vierus kaverille vai puhuttiinko ihan muuta? Olisiko opettaja voinut saada mahdolliset supina kommentit koko ryhmälle avatuksi jollain keinolla/menetelmällä?
Minkälaista palautetta opettaja antaa oppijoille? Miten opettaja antaa palautetta?
Opettaja tuo ilmi, että tietää aiheestaan todella paljon, joten kysymyksiä kannattaa rohkeasti esittää ja välillä opettaja kysyikin, onko kysyttävää.
Antavatko opiskelijat palautetta? Kannustus? Rohkaisu?
Opiskelijat antoivat palautetta opettajalle omien näkemysten muodossa melko rohkeasti. Myös kritiikkiä opettajan näkemyksille.
Millaisia tiedonlähteitä opettaja käyttää?
Tiedonlähteinä omat kokemukset, tutkimustietoa (lähteet?-> puuttuivat), käytti menossa olevia hankkeita ja menneitä hankkeita esimerkkeinä. Lähdemerkinnät osittain puutteellisia.
Mitä opiskelijat tekevät tunnin aikana? Mitä opettaja tekee?
Opettaja luennoi ja ajoittain pyysi kysymyksiä, oppilaat kuuntelivat ja kirjoittivat muistiinpanoja. Kenelläkään opiskelijoista ei ole mukana älylaitteita muistiinpanoja varten, käytössä vain kouluttajan jakamat ruutupaperit ja kynät. Opiskelijat myös esittivät kysymyksiä ja antoivat kritiikkiä aiheeseen ja kouluttajan näkemyksiin. Tuotiin esimerkkejä omista työpaikoista myös esille.
Opettajalla oli hyvä katsekontakti opiskelijoihin. Liikkui rauhallisesti luokan edessä.
Osallistuminen ilmeni kysymysten, kommenttien, muistiinpanojen kirjoittamisen sekä aktiiviselta näyttäneen kuuntelun kautta.
Miten paljon on yksin/pienryhmässä/koko ryhmässä työskentelyä?
Lähes koko aika luennointia, mukana kuitenkin myös spontaania kommentointia, keskustelua ja yksi paritehtävä, joka herätti hyvin keskustelua.
Millaisena opiskelijan aktiivisuus ja osallisuus näyttäytyy?
Osallistuminen ilmeni kysymysten, kommenttien, muistiinpanojen kirjoittamisen sekä aktiiviselta näyttäneen kuuntelun kautta. Kommentit olivat myös kriittisiä ja se oli hyvä, opettaja pystyi vastaamaan kritiikkiin hyvin.
Millaiselta opiskelijoiden motivoituminen näyttää?
Motivaatio pitäisi olla ns. taattua, koska koulutus on vapaaehtoinen ja maksullinen osallistujien työnantajille sekä palkallinen osallistujille. Osallistujat ovat kaikki työyhteisöissä henkilöitä jotka vastaavat koulutuksen aihepiirien toteutuksesta jollain tavalla.
Koulutuksessa ilmeni ainakin päivän aluksi hieman levottomuutta, ->ihmiset liikehti melko paljon sekä supisi ajoittain. Tämä saattoi tosin johtua tilaisuuden luonteestakin, aihe kiinnostava ja ajatuksia herättävä, sekä ihmisillä itsellä paljon sanottavaa. Mutta olisiko kouluttaja voinut jotenkin pyrkiä saamaan tilanteen nopeammin rauhoittumaan tai supinan avattua koko ryhmälle kommentoimiseen.
Esim. lippuja ja lappuja haeskeltiin vielä kun koulutus oli jo käynnissä, mutta liikehdintä kuitenkin loppuu kun luento pääsee kunnolla käyntiin.
Miten opettaja pyrkii herättämään opiskelijoiden kiinnostuksen?
Monipuolisilla Powerpointeilla ja puhumalla “oikean elämän” esimerkkien avulla.
Mitä kysymyksiä sinulle itsellesi heräsi?
Hieman tietoteknisiä ongelmia ilmeni ajoittain, olisiko ne ollut paremmalla valmistautumisella vältettävissä?
Olisiko tilassa tarvittu mikkiä, jotta ääni olisi kuulunut hitusen vahvempana. Mietin, että kuuluikohan ääni takariviin?
Miten itse toimisit vastaavassa tilanteessa, jonka havainnoinnissa totesit?
Yrittäisin tuplavarmistaa tekniset asiat etuköteen jos mahdollista, sekä olisin ehkä käyttänyt mikkiä, jotta äänen kuuluvuus olisi taattu.
JHL RY
26.10.2016, 3h
Työsuojelun ja yhteistoiminnan ajankohtaispäivät
Koulutuksen kokonaiskesto 26-27.10.2016
Cumulus hotellin konferenssi-tila
Millainen oppimisympäristö eri ulottuvuuksiltaan on?
Oppimisympäristö on toimiva. Osallistujia n. 40 hlö. Tila on melko perinteisen luokkamallin mukaan järjestetty, luokkamuoto on pulpetti malli. Järjestys on ehkä hiukan ahdas, (istutaan kovin lähekkäin), valaistus ja ilma on tilassa ok.
Miten opettaja hyödyntää erilaisia ympäristöjä opetuksessaan?
Powerpointit, liikaa tekstiä ja liian pienellä fontilla. mukana kuitenkin kuvia sekä värejä joka plussaa. myös kaavioita ja kuvioita mukana powerpoint dioissa.
Dioissa hyvät ja selkeät lähdemerkinnät.
Opettaja tekee fläppitaululle myös koontia porina tehtävästä.
Kuvaile opettajan ja oppijan vuorovaikutuksen luonnetta ja laatua?
Vähäinen määrä vastavuoroista vuorovaikutusta. Monologimaista luennointia. Opettaja kuitenkin aina otti kommentit hyvin vastaan ja vastasi niihin/kommentoi omia kokemuksia vastavuoroisesti.
Millaiselta opiskeluilmapiiri vaikuttaa?
Suhteellisen hyvä ilmapiiri ja melko motivoituneelta vaikuttavat opiskelijat. Kuitenkin pieni osa osallistujista supisee, jopa häiritsevästä luennon aikana. “Supisijat” on tosin takarivissä niin opettaja ei todennäköisesti tätä huomaa eikä siitä johtuen puutu tähän.
Minkälaista palautetta opettaja antaa oppijoille? Miten opettaja antaa palautetta?
Opettaja antaa vastavuoroista palautetta opiskelijoiden kommenteille.. Palaute on aina rakentavaa ja innostavaa.
Antavatko opiskelijat palautetta? Kannustus? Rohkaisu?
Opiskelijoilta kommentointia tuli hyvin opettajan antaman porina tehtävän jälkeen.
Millaisia tiedonlähteitä opettaja käyttää?
Tieteellisiä julkaisuja, tutkimuksia. Lähteet ovat päteviä ja ne on mainittu jokaisessa diassa.
Mitä opiskelijat tekevät tunnin aikana? Mitä opettaja tekee?
Opettaja luennoi ja ajoittain/harvakseltaan pyytää kysymyksiä, oppilaat kuuntelevat ja kirjoittavat muistiinpanoja. Kenelläkään opiskelijalla ei ole mukana älylaitteita muistiinpanoja varten, käytössä vain vastuukouluttajan jakamat ruutupaperit ja kynät.
Opettajalla oli hyvä katsekontakti opiskelijoihin sekä rauhallinen elekieli.
Opiskelijoiden osallistuminen ilmeni kysymysten, kommenttien, muistiinpanojen kirjoittamisen sekä aktiiviselta näyttäneen kuuntelun kautta.
Miten paljon on yksin/pienryhmässä/koko ryhmässä työskentelyä?
pienryhmässä/pareina työskentelyä: yksi porina tehtävä josta yhteinen koonti.
Millaisena opiskelijan aktiivisuus ja osallisuus näyttäytyy?
Aktiivisena kuunteluna, kommentointina, kysymyksinä ja muistiinpanojen kirjoittamisena. Opiskelijat myös viittasit saadakseen puheenvuoron. Ajoittain kommentoinnista seurannut puheensorina “karkasi hieman käsistä” ja ihmiset puhuivat päällekkäin, tässä tilanteessa yksi opiskelijoista joutui huomauttamaan muita olemaan hiljaa, mielestäni tämä olisi ollut opettajan tehtävä.
Miten opettaja pyrkii herättämään opiskelijoiden kiinnostuksen?
Tutkimustuloksilla, vaihtelevan tyyppisillä dioilla, yhdellä keskustelu tehtävällä.
Mitä kysymyksiä sinulle itsellesi heräsi?
Olisiko opetus voinut olla hiukan osallistavampaa?
Miten itse toimisit vastaavassa tilanteessa, jonka havainnoinnissa totesit?
Olisin ottanut pakettiin mukaan toisenkin toiminnallisen harjoituksen.
Varalan Urheiluopisto
3 h
Jari
Yrittäjyys kurssi
Millainen oppimisympäristö eri ulottuvuuksiltaan on?
Perus luokkatila, luennointi tila.
Miten opettaja hyödyntää erilaisia ympäristöjä opetuksessaan?
Videoita, youtube pätkiä, luennointi, ajankohtaiset asiat (nuori yrittäjyys tapahtuma). oppilaiden itsetuottama materiaali, word materiaali.
Kuvaile opettajan ja oppijan vuorovaikutuksen luonnetta ja laatua?
Dialoginen vuorovaikutussuhde. keskusteleva ilmapiiri. Kannustava ilmapiiri, mutta vastuu tekemisestä jätetään selvästi opiskelijoille.
Millaiselta opiskeluilmapiiri vaikuttaa?
Rento ilmapiiri, jossa opettajalla kuitenkin suhteellisen hyvä auktoriteetti ryhmään vaikka tyyli oli keskusteleva.
Minkälaista palautetta opettaja antaa oppijoille? Miten opettaja antaa palautetta? Antavatko opiskelijat palautetta? Kannustus? Rohkaisu?
Kannustaa vastaamaan laajemmin, esittää täydentäviä kysymyksiä. kehuja ja kritiikkiä oppilaiden toiminnasta tehdyn yrittäjyys projektin tiimoilta. Myös opiskelijat antavat välitöntä palautetta opettajan ja oppilaitoksen toiminnasta.
Millaisia tiedonlähteitä opettaja käyttää?
Youtube, oma kokemus, aamulehti.
Osassa dioista ei ole lähteitä?
Mitä opiskelijat tekevät tunnin aikana? Mitä opettaja tekee?Miten paljon on yksin/pienryhmässä/koko ryhmässä työskentelyä?
Ryhmä työskenteli yhdessä keskustellen.
Millaisena opiskelijan aktiivisuus ja osallisuus näyttäytyy?
Keskustelu, kommentointi, palautteen anto.
Millaiselta opiskelijoiden motivoituminen näyttää?
Motivoituminen on suhteellisen hyvää, mutta luokassa esiintyy kyllä hiukan levottomuutta (päivän viimeiset oppitunnit kyseessä) Osalla keskittyminen vaikeutui tunnin edetessä selvästi.
Miten opettaja pyrkii herättämään opiskelijoiden kiinnostuksen?
Kysymällä kommentteja, suoria mielipiteitä (niitä tulee), ja käyttämällä hiukan provosoivia esimerkkejä. Vastuuttaa oppilaita omista projekteista.
13.4.2017
3 h
Paikka: Tredu
Millainen oppimisympäristö eri ulottuvuuksiltaan on?
ATK-luokka, hyvin perinteinen opetustila.
Miten opettaja hyödyntää erilaisia ympäristöjä opetuksessaan?
Dokumenttikamera, moodle alusta, tietokoneet, monisteet.
Kuvaile opettajan ja oppijan vuorovaikutuksen luonnetta ja laatua?
Vuorovaikutus on hajanaista, ja rikkinäistä.
Millaiselta opiskeluilmapiiri vaikuttaa?
Levoton, osin motivoitunut ja osin motivaatio puuttuu kokonaan.
Minkälaista palautetta opettaja antaa oppijoille?
Sanallista
Antavatko opiskelijat palautetta?
ilmaisevat kun eivät ymmärrä tai opetus on epäselvää.
Millaisia tiedonlähteitä opettaja käyttää?
Kuittivihko, moodle oppikirja
Mitä opiskelijat tekevät tunnin aikana?
kuuntelevat, seuraavat mallia, harjoittelevat opetettua asiaa käytännössä.
Mitä opettaja tekee?
Luennoi, ohjeistaa, kiertää avustamassa tehtävien teossa, antaa tapakasvatusta.
Miten paljon on yksin/pienryhmässä/koko ryhmässä työskentelyä?
Koko ryhmän kuuntelua ja mallin seurausta, yksin tehtävien tekoa.
Millaisena opiskelijan aktiivisuus ja osallisuus näyttäytyy?
Melko vähäistä, mutta kysymyksiä konkreettisista tehtävistä tulee kyllä jonkin verran.
Millaiselta opiskelijoiden motivoituminen näyttää?
Vaihtelee suuresti!
Miten opettaja pyrkii herättämään opiskelijoiden kiinnostuksen?
Kuvin, tehtävin, komentamalla.
Mitä kysymyksiä sinulle itsellesi heräsi?
Kuinka teiniopppilaat saisi käyttäytymään ja kuuntelemaan edes suurimman osan tunnista.
Miten itse toimisit vastaavassa tilanteessa, jonka havainnoinnissa totesit?
En osaa sanoa, olisi haastava tilanne.
HSE-mindset koulutus
Valmet Technologies
14.12.2016
6 h
Millainen oppimisympäristö eri ulottuvuuksiltaan on?
Tila oli tavallinen luentotila yrityksen yhden toimipisteen tiloissa. Tila oli järjestetty perus luokkamuotoon, tila oli myös sopivan väljä ja valoisa.
Miten opettaja hyödyntää erilaisia ympäristöjä opetuksessaan?
Powerpoint esitys, valokuvia ympäri luokkatilaa sekä videomateriaalia.
Kuvaile opettajan ja oppijan vuorovaikutuksen luonnetta ja laatua?
Opetuksessa vallitsi dialoginen vuorovaikutus ja kaikki osallistuivat opetukseen ja keskusteluun aktiivisesti.
Millaiselta opiskeluilmapiiri vaikuttaa?
Ilmapiiri oli motivoitunut ja rento. Osa osallistujista tunsi toisensa entuudestaan hyvin mutta ryhmä toimi silti hyvin yhteen myös kokonaisuutena.
Millaisia tiedonlähteitä opettaja käyttää?
Tutkimustietoa, omien kokemuksen tietoutta ja koulutuksesta vastanneen yrityksen tuottamaa koulutusmateriaalia.
Mitä opiskelijat tekevät tunnin aikana? Mitä opettaja tekee?
Koulutuksessa tehtiin paljon ryhmätöitä, mutta opettaja myös luennoi.
Opettaja osallistui ryhmätöihin kiertelemällä ryhmissä kyselemässä sekä kokoamalla yhteen ryhmien tuotokset.
Millaisena opiskelijan aktiivisuus ja osallisuus näyttäytyy?
Aktiivista keskustelua ja kyselyä sekä kertomuksia omista kokemuksista aihepiiriin liittyen.
Millaiselta opiskelijoiden motivoituminen näyttää?
Motivaatio on erittäin korkea kaikilla, koska koulutuksesta on suoraa hyötyä osallistujille omassa työssään. Koulutus on myöskin palkallinen, joten se voi parantaa motivaatiota.
Miten opettaja pyrkii herättämään opiskelijoiden kiinnostuksen?
Omin esimerkein, kysymällä osallistujilta omia esimerkkejä sekä näyttämällä videoita ja kuvia esimerkkitilanteista.
Mitä kysymyksiä sinulle itsellesi heräsi?
Ei varsinaisia kysymyksiä, mutta luennosta jäi fiilis, että haluaisin joskus itsekin päästä opettamaan tämän tyyppiseen yrityskoulutukseen. Olisi myös hienoa päästä itsekin opettamaan näin motivoitunutta ryhmää.
Vastaa